Padel Tennis, Padel eller Paddle Tennis?

Hvad er padel tennis

Det er ikke sikkert du har hørt om sportsgrenen Padel Tennis endnu, men du kommer helt sikkert til det inden længe. Det er dags dato verdens hurtigst voksende sportsgren som har fået særlig stor succes i Sverige iblandt de skandinaviske lande.

Sportsgrenen går under forskellige navne og du vil helt sikkert støde de både padelpaddle tennis og padel tennis. Det mest korrekt term for sportsgrenen i følge Dansk Padel Forbund, så er navnet padel.

Padel tennis blev første gang spillet og dermed opfundet i 1969 i Acupulco, Mexico af Enrique Corcuera. Padel er på nuværende tidspunkt mest populært i de latinamerikanske lande men har siden sit gennembrud spredt sig ud i europa.

Padel tennis fik sit første store gennembrud da turneringen Padel Pro Tour for første gang blev etableret i 2005 og siden hen har ketchersporten for alvor taget fart ud i hele verdenen. i Sverige har de siden 2014 gået fra mindre end 100 baner til i dag over 1100 padel tennis baner.

Hvad er Padel Tennis?

Padel tennis er en kombination af tennis og squash med sit eget regelsæt, skræddersyet baner og udstyr. Til fælles med squash, er væggene i en padelbane en del af spillet i form af at man kan skyde bolde imod væggene og på den måde bande bolden. Til fælles med tennis har padel det samme pointsystem og en del af udstyret, heriblandt bolden som er næsten identisk med en almindelig tennisbold.

Wikipedia:

Padel (eller padel tennis) er en ketsjersport som primært spilles i Spanien og i Latinamerika. Sporten oplever dog stor vækst i mange europæiske lande.

Sporten blev opfundet af mexicaneren Enrique Corcuera fra Acapulco. Banen var omkring 25 meter lang og omkranset af mure på alle sider. Med et net i midten blevet der spillet med ketsjere uden strenge, der også var kortere end normale tennisketsjere.

I dag spilles der på baner der er 20 meter lang og 10 meter i bredden. Nettet er 88 centimeter højt, mens de omkransende vægge skal være fire meter høje.

I Danmark er Padel-sporten organiseret under Dansk Padel Forbund.

Wikipedia

Sådan fungere spillet

Formålet med Padel er at vinde to ud af de tre sæt, der udgør en kamp. Dermed skal hver parring arbejde som et team for at overgå modstandens paring. Fordi banen er meget mindre end i tennis og er lukket, er spillerne tæt på hinanden, så de er nødt til at udvikle en god forståelse, hvis de skal have succes, og det er også vigtigt at være i form også. Kampens tempo kræver spillere meget, hvilket betyder, at konditionen skal være i præmie for at være et vellykket Padel-par.

Padel tennis regler

Reglerne i padel tennis deler flere ligheder med både squash og tennis.

Padel-kampe skal spilles på en regulering Padel-banen, der er 20m x 10m og er blå, grøn eller terracotta. Padel-spil skal spilles mellem to par af spillere, der bruger regulering Padel-racets. Før en kamp kastes en mønt. Vinderen får vælge, om han skal servere først eller hvilken ende af banen der skal begynde på. Hver kamp begynder med en servering, som skal udføres under arm, men ligesom tennis skal gå diagonalt ind i modstanderens bane. Begge hold skal forsøge at score flere point end deres modstandere. Oppositionen vinder et punkt, når noget af følgende opstår: Bolden hopper to gange Bolden rammer dig eller en holdkammerat Bolden rammer trådhegn eller en anden armatur, før han går over nettet eller går ind på modstanderens bane (klassificeret som uden for rammer). Kampe består af 3 sæt, hvor hvert sæt består af seks spil. Vinderne af to ud af de tre sæt erklæres som vindere af Padel-kampen.

Scoringen i Padel:

Måden du score på i padel er nøjagtig det samme som i tennis. Det betyder, at pointene går op som følger: 15, 30, 40 og spil. Skulle der være uafgjort på 40 – 40 kaldes dette deuce, og vinderen er den første spiller, der fører med to klare point. Padel-spil spilles som det bedste af tre sæt, der hver består af seks spil.

DPF: Dansk padel forbund

I Danmark er padel tennis blevet så stort, at vi har fået vores eget forbund, kaldet DPF eller Dansk Padel Forbund. DPF er associeret med DTF eller Dansk Tennis Forbund og disse to forbund samarbejder derfor om at udbrede kendskaben til padel tennis i Danmark. Dansk Padel Forbund drives dog som et selvstændig forbund med egen økonomi, bestyrelse og uden tilskud fra andre organisationer. Dansk Padel Forbund består af:

  • 1 formand
  • 1 næstformand
  • 1 kasserer
  • 4 generalforsamlingsvalgte medlemmer.
  • 2 DTF repræsentanter

Dansk Padel Forbund kommer sig af flere ældre organisationer som startede helt tilbage i 2009, men som stille og roligt gik tabte. I august 2017 blev Dansk Padel Forbund dog reetableret ved en ekstraordinær generalforsamling af Alvaro Maldonado (Formand), Paulina Andreasson (Næstformand), Ainoa Richter Jørgensen (Sekretær) og Maria Louise Streif Garrouj (Kasserer).

Padel tennis bane

Ligesom i squash, benyttes væggene som en del af padel spillet og der er derfor specifikke krav til hvor høje og hvor væggene er placeret. I padel tennis har du hele banen dækket med 4 meter høje vægge.

Nettet imellem de to banehalvdele i padel er lidt lavere end i almindelig tennis som måler 1,07 meter i højden, mens det måler 88 centimeter i højden på en padelbane.

  • Single padel bane: 6 x 20 meter
  • Double padel bane: 10 x 20 meter

Padel tennis udstyr

Som enhver anden sportsgren, har padel også sit eget udstyr som ligner en del på sin

Padel tennis racket:

Fast uden snore. Kan være perforeret. Dit padel tennis bat er noget af det vigtigste udstyr når du skal på padel-banen.

Padel tennis sko:

Noget helt særligt i padel tennis er skoene, disse er nemlig lige så specielle som fodbold og andre sportssko som

Padel tennis bold:

En padel tennis bold har næsten de samme arealmæssige mål som en almindelig tennisbold, hvor en almindelig tennisbold skal være større end 6,35 cm og mindre end 6,67 cm og en padel tennis bold skal være større end 6,35 cm og mindre end 6,77 cm

Padel tennis i Danmark

Har du fået blod på tanden for at prøve den nye sportsgren padel, så er du i held. Du kan nemlig spille padel tennis flere steder i Danmark og der kommer med jævne mellemrum flere padelbaner i Danmark. Der findes i dag mere end +30 padelbaner hvor du kan spille padel i Danmark. Primært er disse lokaliseret i storbyerne rundt om i Danmark, blandt andet Aarhus, Herning, Randers og flere steder på Sjælland.

Der findes i dag 29 baner i klubber, som eksempelvis tennisklubber og lignende samt 70 baner i centre ejet af virksomheder eller organisationer. I alt findes der 99 padelbaner fordelt på 44 lokationer i Danmark. Foruden de ovenstående baner har vi kendskab til 2 projekterede baner og min. 10 privatejede baner. De private baner tæller ikke med her.

Vind 3 måltidskasser i konkurrencen med årstiderne